Nörderi

Snus och diabetes typ2

Den som tar till sig något av våra medier kan ha stött på något om att nya rön visar att snus kan ge ökad risk för Diabetes Typ2. Jag tänker att vi ska titta lite närmare på detta.

För den som inte orkar läsa så finns ett klipp här:

För det första så ska rätt vara rätt. Det finns problem med snus och hälsa. Vi ska inte låtsas som att det är något nyttigt. Nikotin är ett nervgift som är otroligt beroendeframkallande, vilket alla som försökt sluta nog kan intyga. Det påverkar blodtryck och puls, slemhinnor, mage, tandkött etc. Så är det och det är risker som vi ska vara medvetna om.

Däremot  får jag känslan av att det finns intresse i att likställa riskerna med snusning med riskerna som cigarettrökning innebär och då blir det väldigt fel.

Den vetenskapliga artikeln som detta baserar sig på kan du hyra/köpa här. Slutsatsen de drar är att rökare inte kan byta till snus när det gäller kopplingen till Typ2-diabetes. Jag skulle så gärna vilja se någon med lite mer objektiv syn som faktiskt kontrollerar forskningen och om det är ett uttalande som de faktiskt kan göra. Jag motsätter mig inte artikelns vara men jag motsätter mig att de kan dra de slutsatser som de gör med tanke på hur empirin ser ut.

Till detta vill jag berätta att jag inte är läkare och jag har inte ens doktorerat. Min universitetsutbildning sträcker sig enbart till historia, geografi och pedagogik – men jag har rätt bra koll på vetenskapsmetodik, statistik och källkritik. Dessa slår jag nog ihop när jag ifrågasätter artikelns användbarhet.

De påstår: Snusande över 5 dosor i veckan ger ökad risk för diabetes typ 2

Svar: För det första så vet vi att de som snusar blir exponerade för mycket större mängder nikotin än de som röker. Skulle det vara nikotin som var springfaktorn så verkar ett tröskelvärde på 5 dosor i veckan vara väldigt högt. Mängden nikotin borde ha ekvivalens med mängden nikotin för rökare i riskzonen. De specificerar inte heller om det är lössnus (42g per dosa) eller portion (mellan 11g och 22g per dosa). Detta gör att det blir ganska svårt att ha ett förhållande till ovan nämnda tröskelvärde. Under tröskelvärdet fanns inga påvisade risker för diabetes typ2.

De påstår: Nikotin påverkar insulinkänsligheten (vilket blir problematisk om vi ser det som står här ovan dock) och kan vara orsaken bakom typ2-diabetes.

Svar: Det verkar absolut rimligt att se att nikotin påverkar insulinkänsligheten men det borde då innebära att snusare löper mycket högre risk att drabbas av typ2-diabetes och då vid en mycket lägre tröskelgräns. Detta baserat på att nikotinupptaget är större vid snusning än vid cigarettrökning. Det vi vet om orsakerna bakom denna diabetestyp är att det kan orsakas av gener, övervikt, dålig metabolism, för hög glukosnivå från levern, problem med celler (vad som är genetisk av dessa är dock omstritt).

En sak som slog mig när jag läste om denna undersökning var detta (en hypotes kring hur korrelationen kan förklaras och det är här jag vill att fortsatt forskning ska ta vid):

De som snusar mer än 7 dosor i veckan kan vara de som genetiskt har problem med insulinkänsligheten. Om detta har en relation så skulle det kunna vara så att de behöver större mängder nikotin för att känna sig tillfredsställda. Alltså att det inte är nikotinet som ger problem med insulinkänsligheten utan att ett behov av mycket nikotin är en indikator på att individen har en genetisk kod som från början har problem med insulinkänslighet (vilket visas genom detta extrema nikotinsug). Hur ser deras vanor ut i övrigt? Om vi vet att dessa människor snusar mycket så skulle min hypotes kunna stödjas av att de konsumerar flera saker i stor mängd (mat, socker, alkohol etc.).

Det som skulle krävas är en studie där enbart snus ingår. Tobak som tas upp via slemhinnor och där snuset frigörs med hjälp av en basiskt substans. Neutralt gällande livsstil i övrigt och mätbart mot någon form av kontrollgrupp. Det kan bli svårt att göra detta med tanke på att forskningen inte ens är enig kring vad det är som orsakar diabetes typ2.

Jag hoppas som sagt att forskningen fortsätter. Det är jättebra att risker tar upp men inte att skrämselpropaganda uppförs för att skapa ekonomiska incitament för ökad beskattning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s