Frågor och svar

Nördigt om ”Fermentering”

Detta inlägg kom utifrån ett annat inlägg, det första hittar du här.

Ok… Jag har gjort det, andra har gjort det och det är ett begrepp som är allmänt känt inom snustillverkarbranschen. Använt fermentering när jag pratat om svettning av snus. Efter att ha diskuterat och sökt mer info så vill jag säga en sak: Vid tillverkning av snus så fermenterar vi INTE tobaken hemma. Vi svettar eller pastöriserar den. Däremot så används begreppet även när det gäller cigarrtobak och jag sade i ett tidigare inlägg att fermentering innebär att något görs surare – men cigarrök är ju basisk (alkalisk). Här försöker jag reda ut en del och lite mer finns i texten under klippet.

Det som är viktigt att komma ihåg är också att det beror på tobakssort när det gäller processen. Tobakssorter som ska bli cigaretter har en hög sockerhalt (ex. Virginia där jag sett upp mot 15-20% socker) medans cigarrsorter har en mycket lägra halt socker (ca 0,5-2% socker).

När det gäller cigaretter så utförs en process som även kallas ”flue-curing” som går ut på att värma fuktig tobak så att den blir rökbar. Resultatet blir tobak med en sur rök som behöver andas ner i lungorna för att kroppen ska kunna ta upp nikotinet.

När det gäller cigarrer så finns flera sätt att göra men när tobaken enbart torkas så är det svårt för mikroorganismer att jobba, vilket gör att begreppet fermentering kan bli något missvisande. Det som sker är att sockret bryts ner och tobaken avger ammoniak. Enligt en definition av fermentation (engelska) så skulle detta kunna appliceras:

”Any metabolic process that releases energy from a sugar or other organic molecules, does not require oxygen or an electron transport system, and uses an organic molecule as the final electron acceptor (most scientific).” Länk till engelska Wikipedia

De andra definitionerna ser ut såhär:

  1. Preservation methods for food via microorganisms (general use).
  2. Any process that produces alcoholic beverages or acidic dairy products (general use).
  3. Any large-scale microbial process occurring with or without air (common definition used in industry).
  4. Any energy-releasing metabolic process that takes place only under anaerobic conditions (becoming more scientific).

Här kan även nummer 4 appliceras på processen som sker inom ”curing” av cigarrtobak – även om det inte handlar om mikroorganismer.

På svenska är fermentering synonym till jäsning, vilket gör det hela än mer komplext. Så nu hoppas jag att alla är lagom förvirrade =).

/ Magistern

En reaktion till “Nördigt om ”Fermentering”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s