Grundläggande om snus

Välkommen till Magister Snus!

Hej,

På grund av Covid-19 så har det blivit mycket svårt för mina snusande systrar och bröder att få tag på snus runt om i världen. Egentligen ligger min blogg och mina filmklipp i träda eftersom jag äger ett kommersiellt företag som heter Kurbits Snus AB (mer info på http://www.kurbitssnus.com).

Dear all!
I’m actually keeping this blog closed but it is now opened due to Covid-19 to help you guys who are stuck without snus due to this virus.

Logga färg

Nu öppnar jag upp denna en stund för att göra vad vi kan för alla snusare, i Sverige i och globalt. Håll tillgodo och läs noggrannt.

Hej! Viktigt: Är det första gången du är här så är det bra om du läser hela detta klistrade inlägg! Det kan vara klurigt att hitta här på bloggen så jag har gjort ett inlägg där jag samlar det mest informativa på samma ställe: Hitta lätt på Magistersnus.com

 

Guiden för att tillverka snus hemma finns på bloggen och det första inlägget hittar du genom att följa den här länken: Guide för att tillverka snus hemma Från det inlägget kommer du vidare till guiden som visar hur du gör från materielinköp till färdigt snus eller portionerat snus.

Håll till godo!

I’ve made english subtitles for this video – turn it on if you want to.

När du väl kommer in i det hela så behöver du ha koll på det viktigaste:

 • Tålamod
 • Kärlek
 • Ordning och reda
 • Mer tålamod
ordning
Ordning på prylarna. Från kemikalier och smaker till portionspåsar och etiketter.

18 reaktioner till “Välkommen till Magister Snus!

 1. Kul att du drog igång den här bloggen precis nu! Jag satte igång min första sats idag (prillan grov). Jag är ölbryggare och otroligt omständig av mig, så jag bestämde mig för att fermentera i bryggverket istället för ugnen. Vi får se hur det går =)

  Gilla

   1. Nä, jag jobbar som bryggare så det hinns inte med😁
    Men det verkar finnas ganska många gemensamma nämnare mellan bryggning och snustillverkning. Ser fram emot mer info och utbyte av erfarenheter!

    Gilla

   2. Jag tror också det! Det är dags att bygga lite insynsskydd vid huset och humle är vad som verkar bli valet av växt…

    Får se om jag orkar ge mig på bryggning, tiden är ju knapp. Har en svåger som brygger riktigt gott öl så jag är ju lite sugen…

    Gilla

 2. God morgon! Jag sätter igång med lite frågor på en gång =)
  Min första batch har stått i ca 24h nu.
  Jag kör en halv sats till att börja med: 500g tobak (prillan grov, som sagt), 0,5L vatten med 55g NaCl. Blandat med elvisp och packad i tätslutande plasthink. Hinken ligger i tempreglerat vattenbad (90*C) och snusmassan håller ca 85*C.

  Just nu är snusmassan fortfarande ganska ljust brun och luktar tobak (dvs ganska gott), så jag utgår från att fermenteringen inte är klar.

  Hur vet jag när fermenteringen är helt färdig?

  Gilla

  1. Hallå,

   Jag kör en snabbis =)

   Det viktiga är att du har fått upp värmen över tid. Så om du har haft snusmassa i 85 grader i 24 timmar så kan det inte vara så mycket kvar. Jag brukar känna en viss doft när det ”slår över”.

   Om du stannar efter två dyngn och blandar i ca 35 gram karbonat utblandat i ca 1 dl vatten så blir det nog bra. vispa ordentligt (eller i matberedare) och låt stå ca 2 veckor. Därefter är det klart för smaksättning och konsistensvispning… Processen tar ett tag men då kommer snuset att ha fått rätt färg och doft.

   Lycka till!

   Gilla

   1. Tackar för svar! Jag fortsätter med frågorna här. du får svara om du har tid… Om inte annat kanske diskussionen kan bli ämne för ett blogginlägg =)

    För det första: De flesta recept säger att man ska fortsätta varmhållningen i 12h efter tillsättning av sodan. Du gör inte så? Varför/varför inte?

    Jag har googlat en hel del nu och det verkar råda ganska stor förvirring bland begreppen bland alla snusgurus på internätet. Värmebehandlingen av snusmassan benämns t.ex. ”fermentering”, vilket ju skulle innebära någon form av organisk nedbrytning av kolhydrater till biprodukter. Detta är knappast aktuellt vid 85*C… Vid vidare efterforskning visar det sig att skillnaden på svenskt snus och andra tobaksprodukter är just att snus INTE är fermenterat. Det verkar snarare röra sig om pastörisering i kombination av karamellisering och insaltning (smakhöjande).
    Fermentering av tobak bildar ammoniak, vilket sänker pH-värdet. I snus tillsätts istället soda, som gör det basiskt. både sura och basiska miljöer aktiverar tydligen nikotinet..

    ”Svettning” verkar vara den lämpligaste uttrycket för att sammanfatta den första värmebehandlingen.

    Tankar om detta?

    Ursäkta nördigheten…

    Gilla

   2. Kommer svara på detta sen men du har helt rätt. Fermentering kräver bakterier och de dör. Svettning/pastörisering är mer korrekt. Däremot går det att göra snus på fermenteras tobak… vilket sedan torkas ut och sprutas för att sedan svettas. Hälsoeffekterna är väl tveksamma om jag förstått det rätt.

    Gällande sodan så handlar det om att värmen skyndar på processen. 12h i ugn gör att reaktionen går snabbare och pH-värdet sjunker snabbare.

    När du har i sodan så ska pH ligga runt 8 men det går ner efter ca 2-3 veckor utan värmebehandling.

    Hoppas du fick lite svar 😃

    Gilla

 3. ok, det låter ju rimligt! Fast jag gissar att du menade att pH-värdet stiger med sodan? eller sjunker det igen vid kall lagring?

  Gilla

 4. Utförliga och pedagogiska instruktioner för att tillverka eget snus hemma. Andreas förklarar med känsla och varsamhet, mycket bra!

  Jag har även fått chans att prova några varianter av Andreas egengjorda snus vilket var en fantastisk upplevelse. Jag har länge snusat General och andra märken men detta var något alldeles speciellt.
  Konsistensen är gjord med själ och värme… Mycket bra!

  /Alexander

  Gilla

 5. Tack för rabbatkoden till snuskemi! Beställde bl.a. några nya smaker. Svartpeppar, Citron, Bergamott, Enbär. Gjorde en satts med tjärsnus men det är något som saknas, kanske en skvätt citron?!?

  Gilla

 6. Jag har funnit din blogg mycket bra att lära sig att framställa ett gott snus. Som en person som grundligt suderar före jag börjar och är snabb att slänga frågor. Har jag hittat mest nyttig information på din sida. Och du kan bra förklara vad tex en kemikalie gör inte bara säga ”ha i denhär för att du ska ha det” jag hade knappast lyckats redan med min första sats utan dina videon. Tackar grundligt jag ser en fin framtid med gott snus. Ps. ska skicka dig någon dosa i framtiden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s