Anekdoter

Ett misslyckat snusprojekt

Under 2014 fick jag för mig att jag skulle sjösätta ett experiment med egenodlad tobak. Jag hade testat och fått upp två fina plantor i lägenheten men det är som de säger ”två plantor ger inget snus”. Nu var jag lite sen med att grodda mina frön så jag kom inte igång förrän lite för sent men vad fasen… Spela roll liksom.

Jag har äran att kunna åka till en by utanför Skövde där jag gift in mig i en lantbrukarsläkt. Ägaren är riktigt schysst och min svärmor likaså. Jag fick en plätt som jag kunde odla på och bonden (ägaren) lovade att ta hand om plantorna när de var i jorden och till och med se till att jag fick naturgödsel att slänga på.

Väl nere insåg jag att det var en rätt hård plätt att jobba på så det som behövdes var en jordfräs. Då jag redan fått mycket så bestämde jag mig för att baka det bonden älskade mest av allt, nämligen bullar. Inte bara vanliga kanelbullar utan en grymt god bulltårta med vaniljkräm (typ butterkaka). Förhoppningen var att jag skulle få låna fräsen och fräsa upp den lilla plätten. Min plan gick i lås.

bullarNu var jag äntligen på gång. Jag hade allt fixat och mina plantor som började synas skulle planteras om så att de fick bli ca 20 cm långa innan de gick ut i jorden.

groddat

Fasen vad fint det skulle bli. Det gick någon månad och det började bli dags att åka ner till landet för att sätta plantorna (har ingen bild men det var en vacker syn med ca 60 plantor på ca 20 cm). Vi packar dagen innan. Varje sort för sig och in i papperskassar. Alla är taggade och vi ska åka tidigt så att det inte blir för varmt i bilen (en resa på ca 4 timmar).

När vi väl åkt ca 2½ timme och det är dags att stanna för mat så tänker jag att jag ska ta en till i bakluckan för att kolla hur plantorna mår. Det mår säkert jättebra. I sina papperspåsar. Hemma.

Jag hade glömt att packa in dem. När vi kom hem efter 1½ vecka så var de såklart stendöda. Besvikelsen var total.

Det finns dock några frön kvar (kanske 150-200 st) och jag börjar bli lite sugen på att göra ett nytt försök i år…

Allt gott!

Magister Snus

 

En reaktion till “Ett misslyckat snusprojekt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s