Frågor och svar · Grundläggande om snus

Om ”fermentering” och konsistens

Vad heter det egentligen? Fermentering, svettning, saltkokning eller bakning? Lite utredande av begrepp.

Hur kommer det sig att vissa snussorter inte klibbar ihop medan andra känns som en snigel under läppen redan efter 5 minuters bearbetning?

Jag kommer att bygga upp en bank av frågor och svar med tiden men detta är en liten ingång till vanliga frågor som florerar på flera ställen.

Ett ännu nördigare inlägg om fermentering hittar du här.

Följ gärna bloggen för uppdateringar!

/ Magistern

12 reaktioner till “Om ”fermentering” och konsistens

 1. Bra video. Trevligt med lite vedklyvning oxå😜
  Första halvsatsen ligger för att mogna till sig i kylen just nu. Fyllde förstås en dosa med helt färskt snus för att testa. Måste säga att det blev över förväntan. Aningens mjukt, men det ordnade sig med lite potatismjöl.
  Jag hade kanske lite dåligt tålamod med svettningen. Körde ca 30h @85*C med saltvatten och sedan ytterligare 20h med soda. Sedan svalna över natten. Tillsatte glycerol och körde 15min med elvisp. (Upp till rumstemperatur). Jag tillsatte ingen arom.

  Jag tror att konsistensen kommer bli bra, men smaken är ju lite sådär. Smakar lixom lite trött och unket. Vad kan detta bero på?
  För lite salt? För kort svettning? För lite soda? Avsaknad av aromtillsats? Eller blir smaken bättre efter nån veckas lagring?

  Mvh
  Tobiaz

  Gilla

  1. Hallå,

   Tack!

   Hmmmm. Låter som för dålig svettningstid. Låt vila ca 14 dagar. Inte så hårt packat. Ha i någon form av arom och vispa/knåda från kallt till rumstemp (ca 30-45 min). Det kan räcka med lite rökarom för att få bort det. När sodan fått reagera så brukar smaken bli mer ”snusig”.

   Allt gott!
   Magistern

   Gilla

 2. Tjenare Andreas, gjorde endast i fredags har gjort många innan. Kör i slowcooker fungerar bra där.

  Dock fick jag problem nu med att snuset känns för torrt eller smuligt svårt att förklara. Lite svårt att forma. Körde det som jag brukar och denna gång hade jag i extra glycerol.

  Körde en halvtimme med vispen. Dock tog jag en dosa direkt efter jag var klar med allt så den har ju inte fått vilat direkt. Skall jag vispa om den nu när den är kall och ösa i mer glycerol?

  Eller blir den bättre?

  Gilla

  1. Hallå,

   Ah, vilken snussats är det? Beror lite på tobakssort och malning…

   Men konsistensen ska vispas med kallt snus annars är det sjukt svårt (men inte för alla sorter).

   Om du har assistent så kör i assistenten och sitt bredvid med en sprayflaska vatten och spraya på då och då… annars ca 1/2 msk då och då.

   Kallt snus+bra fuktighet+mycket bearbetning = bättre resultat.

   Vissa tobakssorter är svårare att få ihop och så kan du behöva slänga i mer lättarbetad tobak (typ Virginia).

   Hoppas det hjälpte!
   /
   Magistern

   Gilla

   1. Då är det inte så konstigt karske haft lite för lite vatten, jag kommer ihåg att jag körde 1 timme i hushålls assistenten förra gången jag körde starka, körde en Norrlands i mellan och den behövde typ 15min den höll på bli röda lacken istället.
    Jag hade tänkt provat kungsnus flera gånger men har inte kommit dit en. Vad tycker du om den? Vilken är bäst av dom?

    Går det att köra något att en soda?
    Jag får tag i det mästa där jag jobbar som bikarbonat, fosfatsyra, askorbatsyra mm

    Gilla

   2. Jag ska faktiskt prova olika typer av Kungssnus snart. Jag har en blandning av medel och finmalet nu, med tjära. Den har stått i 3 veckor och jag ska sätta konsistens i veckan.

    De har ju en ny som ska vara stark och lättbearbetad (Pandoras Box). Ska testa den också.

    Förstår inte riktigt med soda… bikarbonat är för svagt men du kan bränna det till karbonat (225 grader i ca 15 min). Men hushållssoda (Nitor) är ju billigt och funkar bra.

    Hahaha. Ja, alltså det skiljer verkligen mellan satserna. Coobra blå som jag körde länge klibbade ju snabbt ihop. Blev lite väl kletigt för mig och blev lätt för blött…

    Gilla

   3. Provade copra röd tänkte nästan besöka tandläkaren trodde jag hade fått tandsten 😜

    Dock förstörde jag 100gram där med att häva i rökt Chili satan så stark den blev 😜

    Gilla

 3. Jag har kört 24 + 12 i 90 grader ända sedan jag började med snussatser. Nu senast glömde jag tiden och det blev snarare 48 + 12 h. Resultaten blev bättre dock! Så jag tänker framöver laborera med tiderna lite. Har du några erfarenheter av olika svettningstider. Ska man öka första tiden (saltvatten) eller andra (carbonat) eller båda?? Varför kör man bara saltvatten först och inte både salt och carbonat. Nikotin och smakämnen kanske förstörs av för lång tid vid hög temperatur?

  Gilla

  1. Hallå,

   Ja, jag har testat en del jag också och kan tycka att svettningen gör tobaken mer kramvänlig om den står lite längre. Är det för kort tid så blir den lite unken…

   Gällande karbonat så kör jag det kallt och låter processen gå ca 3 veckor…

   Svettningen ska döda bakterier och mjuka upp tobaken för att sedan ta upp karbonat (som är basiskt) så att nikotinet frigörs och kan tas upp av slemhinnor i munnen.

   Smaken lär inte bli bra vid för hög temperatur men längre tid lär inte spela roll om du håller ca 90 grader.

   Hoppas du dock svar på frågorna!
   / Magistern

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s