Nörderi

Att skapa en egen snussats

Den som gör snus hemma har ganska många valmöjligheter. Antingen köps olika halvfärdiga satser in, vatten och kemikalier tillsätts och hela klabbet åker in i kylen i några dagar och så är det klart. Eller så köps någon snussats in där du själv svettar och kör hela processen – då finns en uppsjö att välja på.

Om du däremot vill ha kontroll på innehållet i ditt snus. Laborera med grundsmakerna, konsistensen och malningarna – ja då är det tobaksmjöl du ska köpa. Nedan visar jag hur det går till när en egen snussats sätts ihop och lite om hur du kan tänka när du gör din egna sats.

Den som vill beräkna nikotinhalt i den egna satsen måste ta reda på vilken nikotinmängd det är i tobaken. Det som anges för tobaken är ju torrvarans nikotinhalt som måste omvandlas till mängden i färdigt snus. Jag beräknar 350g tobak för 1000g färdigt snus. I klippet dubblar jag mängden för att få till en sats som ger mig 2 kg färdigt snus. Nedan är en beräkning för 1 kg färdigt snus, som jag sedan kan dubblera för större satser (det går ju att svetta mycket snus i ex. en ugn.

Nikotinberäkning

Beräkningen innebär att jag har 9,47g nikotin per 350g tobak. 350g tobak = 1 kg snus. Det ger 9,47g tobak per 1000g snus. Procentmängden blir då: 9,47 dividerat med 1000. Alltså 0,00947. Gör vi om denna decimal till procent så blir det 0,947 procent, eller ca 0,95%. Detta är en ganska rimlig mängd nikotin för snus kan jag tycka. De flesta välkända märken ligger på 0,75-0,90% nikotin.

Självfallet bör slutvikten landa på ca 2000g (något mindre än i en sats från Kungssnus men det är ju för att det är mindre tobak).

Länkar till sidan för tobakssorter hittar du här. Just nu får du 7,5% avdrag på köpet med denna kod: 32ce68

Länk till sidan för kemikalier (ex. veganskt glycerin) hittar du här. Just nu får du 7,5% avdrag på köpet med denna kod: 32ce68

Länk till min snusguide hittar du här: Del 1 snusguiden – materiel

 

En reaktion till “Att skapa en egen snussats

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s