Grundläggande om snus

Steg 1, svettning av snus

När det är dags att göra snus så behöver tobaken först svettas. Detta går att likna vid pastörisering. Tobaken hettas upp ordentligt och bakterier och annat dör. Jag är ingen expert på varför detta behöver göras över tid men all tobak måste ha blivit varm och jag får känslan av att det hjälper till med att ta emot kemikalierna som löser ut nikotinet. Jag har också förstått att en för dålig svettning kan göra så att giftiga ämnen som kan vara cancerframkallande kan tränga ut ur tobaken. Så jag svettar på efter bästa förmåga. Här kommer klippet om det:

Det som ska göras är alltså att:

 • Hälla tobaken i ett stort kärl
 • Lösa upp saltet i kokande vatten
 • Blanda i hett saltvatten i tobaken
 • Vispa noga
 • Svetta med hjälp av riskokare, slow-cooker, ugn, tryckkokare etc.

Det går alldeles lysande att lägga snusmassan i en stekpåse under svettningen. Detta minskar mängden fukt som försvinner och minskat lukten avsevärt. För att blanda så tar du bara upp påsen, vrider och vänder den och lägger tillbaks. Den enda nackdelen är att det är svårt att ha koll på fukt och temperatur under processen (vilket jag vill ha stenkoll på men jag har ett hus där doften inte är ett problem).

När nästa klipp tar vid så är tobaken färdigsvettad och jag kommer att fortsätta med att jobba med tobaken och förvandla den till snusmassa.

Andra inlägg i serien:

Inledning: Materiel för snusberedning

Steg 2, kemikalier

Steg 3, konsistens och smaker

Tillägg: Portionering av snus

Annons

10 reaktioner till “Steg 1, svettning av snus

 1. I found the following information about nicotine:

  ”Nicotine is a hygroscopic, colorless oily liquid that is readily soluble in alcohol, ether or light petroleum. It is miscible with water in its base form between 60 °C and 210 °C. As a nitrogenous base, nicotine forms salts with acids that are usually solid and water-soluble. Its flash point is 95 °C and its auto-ignition temperature is 244 °C. Melting point −79 °C, Boiling point 247 °C”

  Since nicotine can only form a homogeneous mixture with water at minimum 60 °C the ”svettnings” temperature should be higher than 60 °C in order to extract the nicotine from the tobacco leaves. But since tobacco leaves naturally contains bacteria and TSNAs, the bacteria must be eliminated in order to Not create higher levels of TSNAs! That should be done at minimum 90 °C. Then these TSNAs levels are higher in tobacco leaves which are fire cured or aged/fermented. The lowest TSNA levels are found in ”fresh” air cured tobacco with low nicotine content. Fermentation will occur if the snus is not pasteurized and then the TSNA levels will increase over time!

  I don’t know, but I have a feeling that the ”svettnings” process will most probably not reduce the TSNA levels that already exist in the tobacco. But at the right temperature, minimum 90 °C, the nicotine will be extracted from the tobacco leaves and the bacteria will be eliminated so the snus will become pasteurized and then there are no bacteria which can further increase the TSNA levels in the ready made snus.

  The best would be if you can stir the tobacco constantly during ”svettningen”, since you want to evenly distribute the homogeneous mixture of water and nicotine among the binding tobacco particles. But for us making snus at home, that is not easy to arrange! So I highly recommend to use a kitchen mixer and mix the tobacco for a while directly after ”svettningen” is done and before the temperature goes down below 60 °C!

  Then I can highly recommend to ”cook” the snus in a ”sous vide” bath! I am using the Anova Precision Cooker (https://anovaculinary.com/store/) and I place the tobacco mixed with the salt water in a watertight container and run it at 90 °C for 36 hours. It keeps the temperature at +/- 1 °C. Maybe 24 hours is enough, but I have to do some more testing…

  I have done some research for several months and I just made my first batch using tobacco leaves and added some essential oils for taste. The snus smells and taste exactly as Göteborgs Rapé! But my snus is very ”grov”, so it lasts longer without dripping! It’s now my favourite snus! 🙂

  Regards,

  ”HakViking”

  Gilla

  1. Isn’t it wonderful when you find that snus which really fulfills your heart and dreams 😃

   With snus it’s the alkaline (Karbonat) that extracts the tobacco and the ”svettning” kills the bacteria. Bacterial components will not live at a temperature above 60-65C but the recommendation is between 80-90C for at least 24 hours.

   Thanks for your comment HakViking!

   Kind regards
   Magistern

   Gilla

   1. Oh, yes- to be able to make your own favourite snus is a dream come true! 🙂

    One correction to my earlier post. The Anova Precision Cooker can keep the temperature with a precision of +/- 0.1 °C- not 1 degree as I mentioned earlier. It cost around US$150 and can of course also be used for sous vide cooking perfect steaks and other food! So well worth the investment. No need to check it and can be controlled and monitored from your mobile phone. I just bought one and love it!

    HakViking

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s