Efter att ha lagt på en del tyngder på min slow-cooker så kom temperaturen upp över 80 grader och låg på runt 85 grader. När det gäller svettning så vill jag hålla tobaken på en temperatur mellan 80-90 grader i minst 24 timmar för att svettningen ska vara färdig. Är det lägre temperatur så krävs längre tid. Är det högre temperatur så riskerar du att bränna tobaken (har du en tryckkokare så kan du hålla en temperatur på 120 grader utan att bränna tobaken vilket ger en kortare svettningstid). Nedan följer fortsättningen från färdig svettning till beredande av snus:
Eftersom jag inte lyckades klippa ner klippet till under 15 minuter så kommer den sista delen i ett annat klipp. Här är lite om förvaring och varför det är bra att spara en del snus på detta sätt och inte tillsätta aromer och konsistensvispa allt på en gång:
Snussatsen jag kör heter Pandora’s box och kemikalierna hittar du hos tobakskemi
Det som ska göras är alltså att:
- Väga tobaken för att se hur mycket fukt du kan tillsätta (bör landa på 2050-2200g)
- Tillsätta något basiskt
- Tillsätta fuktighetsbevarande medel (ca 2 ½ dl)
- Tillsätta ytterligare vatten (kokat)
- Bearbeta tills snuset börjar klibba ihop lite
Snuset är inte färdigt efter detta steg utan behöver vila i minst 10 dagar (men jag rekommenderar ca 3 veckors vila). I nästa steg går jag igenom aromer och sedan konsistens.
Andra inlägg i serien:
Materiel för beredning av snus
Tillägg: Portionering av snus
Tillägg: Jag fick en fråga om varför jag använder så mycket fuktighetsbevarande medel. Om du vill ha ett snus som rinner mer så ska du naturligtvis inte ha det utan hålla dig till vatten eller annan arom istället. Grundaromen innehåller lagom mycket för det ”normala” men jag gillar ett fast men mjukt snus som jag kan ha under läppen länge utan att få halva prillan mellan tänderna =). Detta är ETT sätt att göra på, det är inte det enda sättet.
6 reaktioner till “Steg 2, kemikalier”